Božićna zvijezda jedan je od omiljenih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima, ali i zahtjevan cvijet s čijim se potrebama mnogi ne uspiju izboriti, pa svake godine kupuju novi primjerak.

Prvi savjet odnosi se na trenutak kada ste kupili svoju zvijezdu.

Kad je donesete kući, ona bi trebala proći proces aklimatizacije. Ljudima temperatura u kući bude recimo 23-24 Celzijeva stupnja, a zvijezdu donesu iz auta u kojem je bilo 7-8 stupnjeva. Zbog toga je prvo trebaju sat ili dva ostaviti u, recimo, hodniku da se aklimatizira. Dakle, treba je postupno unositi u kuću, a ne je najednom iz centra ili tržnice i vrećice gdje je bila na hladnom prebaciti u toplu prostoriju, kaže Ravenšćak o prvom potezu u kojem mnogi griješe.

Druga je bitna stvar da božićna zvijezda ne smije biti kraj izvora topline, kao ni na propuhu.

Ova biljka voli vlagu, a u kući je baš i nema, i to se teško može promijeniti, ali na toplinu i propuh može se utjecati, dodaje Ravenšćak. Također, dobro bi bilo da biljku ne selite po svojem domu. Ako je, primjerice, stavite na stol, dobro bi bilo da tamo i ostane, kaže agronom.

Kada je u pitanju zalijevanje, obično se govori da božićnu zvijezdu treba zalijevati odozdo, međutim agronom kaže da nije greška ni ako se biljci nalije voda u zemlju, u teglu ili ako joj se pošpricaju listovi. Nije to ništa što će njoj smetati, da se lagano poprska, ali nije ni nešto neophodno što mijenja puno toga na njoj, dodaje i napominje da je kod zalijevanja bitno i da biljci voda u tanjuriću ne stoji predugo.

I dok ostatak godine, kad joj je list zelen, može podnijeti puno teže uvjete i biti i na propuhu i na kiši, u periodu dok je crvena božićna je zvijezda najosjetljivija i to trebate imati na umu u ovo predblagdansko vrijeme. Ako budete poštivali pravila, vaša biljka nagradit će vas time što će potrajati do iduće godine.

Božićna zvijezda najveću potrebu za vodom ima na početku razvoja i kao mlada biljka te se s vremenom ta potrebe smanjuje, posebice nakon što biljka razvije pricvjetne listove. Potreba za vodom varira i tijekom godine, kao kod svake kućne biljke, pa je potrebno provjeravati vlažnost zemlje kako bi znali količinu vode za zalijevanje. Božićna zvijezda relativno sporo raste i ne traži stalno presađivanje, ali kako bi se bolje razvila, potrebno je paziti na razvoj korijena. Ako korijen prelazi rupice na lončanici, potrebno ju je presaditi u barem 5 cm veću posudu. Biljka se presađuje tijekom lipnja te se izvadi cijela s korijenom i makne se višak zemlje te se korijen i zemlja oko njega razrahli. Presađuje se u mješavinu tresetne zemlje za cvijeće te ju je nakon presađivanja potrebno dobro zaliti.