Mnogi i danas rado slušaju pjesme jednog od najvećih glazbenika svog vremena Tomislava Ivčića, koji bi na današnji dan slavio 70. rođendan. Ove godine 4. ožujka bit će 30 godina otkako je poginuo u prometnoj nesreći.  U tragičnoj nesreći, osim Ivčića, poginule su još tri osobe. Nikad prežaljeni kantautor poginuo je 1993. godine na vrhuncu skladateljske i pjevačke karijere, a danas počiva na Mirogoju.

Ivčić je rođen u Zadru 6. siječnja 1953. godine, gdje je završio gimnaziju, a u glazbenim vodama se proslavio u 70-im godinama kada je postao jedan od najpopularnijih skladatelja i pjevača bivše Jugoslavije. Kada je u pitanju glazba, osim za hrvatsku glazbenu scenu, Ivčić je mnogi učinio i za svoj rodni kraj te ostavio neizbrisiv trag.

U duetu “Duo Pegla” nastupao je s Mladenom Grdovićem, koji je kod njega čak i živio u Zagrebu te je imao značajan utjecaj na njegovu glazbenu karijeru. Ono što je posebno značajno je da su svoju kazetu prodali u nevjerojatnih 400 tisuća primjeraka.

Svestranom Ivčiću je dobro išao nogomet, govorio je engleski, njemački i talijanski, a uz glazbu, angažirao se i u politici. Pristupio je HDZ-u 1990. godine, a 1993. godine se kandidirao za Hrvatski sabor.

Na izborima je uspio osvojiti mandat, no u politici se nije uspio ostvariti, jer je poginuo nekoliko tjedana prije nego je trebao stupiti na dužnost.

U spomen na prerano preminulog glazbenika, 2011. godine je objavljen “Platinum collection” s 40 Ivčivćevih hitova, a uz Tomislava danas su poznati glazbenici i njegov brat Vedran Ivčić te njegov polubrat Đani Maršan koji se osim pjevanjem i skladanjem, svojedobno bavio i diplomacijom.

Poznati hrvatski pjevač Mladen Grdović svojevremeno se prisjetio svoje suradnika, navodeći kako su “bili istinski prijatelji” te su se svađali jedino prilikom kartanja.

“Nema situacije u kojoj se nismo našli, a dijelili smo istu strast prema brzini i autima. Kad je 1982. ili 1983. godine kupio novog Mercedesa odmah smo se stali utrkivati. Nas dvojica u Mercedesu, a Italo Surać u drugom autu. Natjeravali smo se neko vrijeme, a Italo nas je pretekao. Kako smo se približavali semaforu palilo se žuto svijetlo. Mislili smo da će Italo produžiti, a on je stao.

Svom snagom udarili smo odozada, i ode novi Mercedes u papar”, ispričao je Grdović jednu od anegdota s Ivčićem.

Piše: dnevno.hr