Pravoslavni vjernici danas slave Božić – najradosniji kršćanski praznik. Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista.

To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Uz Uskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća kršćanska praznika. Na Božić vjernici idu na jutrenje i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza. Tog dana praznuju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete.

Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj. Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, kruh, hladetina, peciva i brojna druga jela. Poslije ručka, običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima. Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću. Pravoslavni Božić se čestita riječima “Hristos se rodi”, na šta se odgovara “Vaistinu se rodi”. 

Autor: Istrain.hr