Tijekom proteklih nekoliko godina Narodna knjižnica i čitaonica Jasenovac napravila je velike pomake što se tiču uređenja interijera, eksterijera, te različitih rekonstrukcija, i opremanja.

Zahvaljujući programima Ministarstva kulture, koji je Narodna knjižnica i čitaonica Jasenovac kandidirala na područje gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture realizirali smo u potpunosti slijedeće aktivnosti: djelomičnu izmjenu dotrajale stolarije, ugradnju rukohvata i prilagodbu kretanju osobama starije životne dobi na kat same knjižnice. Nakon potpune obnove fasade, uređen je i okoliš ispred same knjižnice, posađeno cvijeće i ukrasno grmlje, ograđen vrt i kompletno promijenjen dotrajali izgled okruženja oko same zgrade.

Zahvaljujući projektima Ministarstva kulture, sve ove godine uspješno smo ostvarili sve programe i sanirali, te u potpunosti obnovili knjižnicu. Nakon poplave i sanacije unutrašnjih prostorija, te podrumskih prostorija koje će moći biti korištene kao arhivski prostor, i zamjene grijanja, kompletno je obnovljena fasada.

Knjižnica Jasenovac je kulturna ustanova u našem mjestu, koja na istom mjestu okuplja različite uzraste ljudi, od najmlađih do najstarijih.

Za isti projekt u 2023. godini Knjižnica je kandidirala popravak krova, i sanaciju urušenih dimnjaka, čija je statika narušena za vrijeme potresa, te je potrebno njihovo uklanjanje.