U utorak, 22. studenoga 2022. godine, dodjeljeno je devet novih ugovora korisnicima s područja Sisačko-moslavačke županije, koje je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Radi se o ugovorima iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 2,4 milijuna kuna.

Navedeni ugovori odnose na potpore mladim poljoprivrednicima, razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, ulaganje u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, ulaganje u podizanje novih i restrukturiranje višegodišnjih nasada te obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Ministrica Vučković posebno je istaknula kako se od devet dodijeljenih ugovora njih sedam odnosi na žene koje su nositeljice ili vlasnice gospodarstava.

Lijepo je primijetiti povećan angažman žena u ruralnom prostoru, ne samo u odnosu na njihove tradicionalne uloge koje se poštuju i koje treba iznimno vrednovati, nego žene sve više preuzimaju ulogu menadžerica i nositeljica poljoprivrednih gospodarstava“, rekla je ministrica.

Ministrica je održala i radni sastanak sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, a razgovaralo se o novim ulaganjima u poljoprivredu na području naše županije koja je, među ostalim, prepoznata upravo po poljoprivredi. Župan Celjak istaknuo je važnost suradnje Ministarstva poljoprivrede i Sisačko-moslavačke županije posebno u uređenju prometnica koje vode do velikih OPG-ova za što se župan Celjak obratio ministrici za pomoć.

Ministrica Vučković podsjetila je kako je nakon potresa, koji je pogodio našu županiju, Ministarstvo poljoprivrede putem tri natječaja ugovorilo ukupno 158 ugovora s potporom nešto većom od 45 milijuna kuna te je najavila kako će Ministarstvo nastaviti provoditi ovakve natječaje koliko god to bude potrebno kako bi se održala poljoprivredna proizvodnja na našem području. Velika pomoć poljoprivrednicima očekuje se i od nedavno odobrenog Nacionalnog strateškog plana vrijednog 3 milijarde i 750 milijuna kuna te Nacionalnog plana za otpornost i oporavak, najavila je ministrica Vučković.