Besplatan pregled vozila možete obaviti na 159 lokacija, a evo i zbog čega se najčešće pada na tehničkom pregledu.

Cilj akcije je omogućiti vozačima besplatan pregled vozila i da steknu naviku preventivne kontrole vozila kako bi bili sigurni u prometu, piše Danas.hr, a prenosi Net.hr.

Na kraju studenog Centar za vozila i Ministarstvo unutarnjih poslova organiziraju Dane tehničke ispravnosti vozila. Vozačima se nudi besplatna puna servisna dijagnostika vozila, a sve to s ciljem smanjenja broja tehnički neispravnih vozila ne cestama te povećanjem razine sigurnosti svih sudionika u prometu.

Akcija počinje 21. studenog i traje do 26. studenog, a mogu doći svi vozači u bilo koju stanicu za tehnički pregled diljem Hrvatske, a ima ih točno 159.

“Ova akcija ne zamjenjuje tehnički pregled, a cilj akcije je omogućiti vozačima besplatan pregled vozila i da steknu naviku preventivne kontrole vozila kako bi bili sigurni u prometu i kako bi izbjegli prometne nesreće”, rekao je za Danas.hr Nikola Milas iz Službe prometne policije u Ravnateljstvu policije.

“U akciji sudjeluje i više do 10.000 ljudi. Akcija je preventivnog karaktera i provodi se pod Nacionalnim planom sigurnosti na cestama. Mi, na dobrovoljnoj bazi pozivamo što više vozača da se odazovu. Zbog rezultata same akcije, vozač se neće kazniti, nego će od strane djelatnika biti upućen dalje na rješavanje”, dodao je.

Komentirajući stanje vozila u Hrvatskoj te zbog čega najčešće ne prolaze tehnički pregled, Milas je rekao: “Zaključno s prošlom godinu obavljeno je preko 2 milijuna tehničkih pregleda od čega je petina vozila odnosno 20 posto bilo tehnički neispravno. Najčešće neispravnosti se odnose na svjetlosne komponente, zatim na kočni sustav i gume.”