Svi vozači motornih vozila od 1. studenog do 31. ožujka moraju koristiti dnevna ili kratka svjetla danju, inače im slijedi novčana kazna. Svjetla moraju imati i vozači drugih prijevoznih sredstava – poput bicikala i romobila.

Policija upozorava vozačke kako su odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019., 85/2022. i 114/2022.) u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. obavezni koristiti dnevna ili kratka svjetla na vozilima.

Osim toga, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura).

Svjetla su obavezni koristiti i vozači bicikala te osobnih prijevoznih sredstava (nova kategorija sudionika u cestovnom prometu, npr. električni romobili, seagway i slično) od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti. Biciklisti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura).

Policija, stoga, vozače motornih vozila, poziva na oprez, uvijek i svugdje te na poštivanje prometnih propisa i pravila, a posebice na korištenje svjetala u cestovnom prometu.

Tekst:dnevnik.hr